Птичје породице

Пасмине дивље ћуретине - врсте | Опис | Понашање | Станиште

Pin
Send
Share
Send
Send


Постоји неколико раса дивље ћуретине које се временом популаришу због својих јединствених карактерних карактеристика, понашања, плодности и вредности. У овом чланку ћу дати преглед раса дивље ћуретине.

Раса дивље ћуретине

Дивља ћуретина (Мелеагрис галлопаво) је планинска подна птица пореклом из Северне Америке, једна од све две постојеће врсте ћуретине и најтежи члан различитих Галиформи.

То је слична врста јер је домаћа ћуретина, која је првобитно изведена из јужне мексичке подврсте неукроћене ћуретине (а не повезане окелиране ћуретине).

Иако је пореклом из Северне Америке, ћуретина је, по свој прилици, свој наслов стекла удомаћеном селекцијом која се у Британију увозила бродовима који су долазили са Леванта кроз Шпанију.

Британци су тада због ове чињенице повезивали дивљу ћурку са државом Турском и титула превладава.

Алтернативна идеја гласи да је једна друга птица, заморчић пореклом са Мадагаскара, којег су турски трговци лансирали у Енглеску, била јединствена понуда и да су енглески колонизатори временски период потом пренели на птицу Нови свет са знањем свих претходних врста.

Дивља ћурка рађа се подврста

Постоје нежне варијације у боји, станишту и навикама потпуно различитих подврста раса дивље ћуретине. Шест подврста раса дивље ћуретине су:

1. Гулдова дивља ћуретина (М. г. Мекицана)

Родом из централних долина до северних планина Мексика и најјужнијих компонената Аризоне и Новог Мексика.

Гоулд-ове дивље ћурке су уско заштићене и контролисане. Подврста је први пут описана 1856.

Постоје у малом броју унутар САД-а, али су значајни у северозападним деловима Мексика.

У јужној Аризони успостављен је мали становник. Гоулд'с је највећа од шест подврста.

Имају дуге ноге, веће стопе и дуже репно перо. Основне боје перја стаса су бакар и зеленкасто-златна. Ова подврста је уско заштићена због своје језиве природе и прети јој да стоји.

2. Јужно-мексичка дивља ћуретина (М. г. Галлопаво)

Јужно-мексичка дивља ћуретина узима се у обзир номинованом подврстом и оном која није присутна у САД-у или Канади.

У централном Мексику, археолошке кости М. галлопаво препознате су на веб локацијама које су се удварале до 800-100. П.

Нејасно је да ли ови рани примерци симболизују дивље или домаће људе, међутим, домаће ћурке су наизглед основане у централном Мексику у примарној половини Основног интервала (око 200-1000 АД).

Турски боравци препознати на археолошким налазиштима Ел Мирадор (Петен, Гватемала) касно предкласични (300. пне. Н. Е. 100. год.) Симболизују најранији доказ извоза јужне мексичке дивље ћуретине (Мелеагрис галлопаво галлопаво) у традиционални свет Маја.

Јужно-мексичка самоникла подврста, М. г. галлопаво, били су припитомљени како у Мексику, тако и од преткласичних народа у Мезоамерики, дајући порекло домаћој ћуретини (М. г. доместицус).

Шпанци су ову припитомљену подврсту поново увели са собом у Европу средином 16. века; од Шпаније се развија до Француске, а касније и Британије као животиња у дворишту, често претварајући се у централни део гозбе за добростојеће.

До 1620. било је често довољно да би досељеници-ходочасници из Массацхусеттса могли да испоруче ћурке са собом из Енглеске, несвесни да је већи затвореник већ заузимао шуме Массацхусеттса.

То је, без сумње, једна од најмањих подврста и најфиније је идентификована на шпанском језику из свог наслова изведеног из Астека, гуајолоте.

Ова подврста дивље ћуретине сматра се критично угроженом од 2010. године.

3. Рио Гранде дивља ћуретина (М. г. Интермедиа)

Дивља ћурећа Рио Гранде шири се преко Тексаса до Оклахоме, Канзаса, Новог Мексика, Колорада, Орегона, Јуте, а лансирана је до централне и западне Калифорније, поред компонената неких североисточних држава.

Пасмине дивље ћуретине Рио Гранде додатно су лансиране на Хаваје крајем касних 1950-их. Процене становника за ову подврсту су око 1.000.000.

Ова подврста, пореклом из централних равничарских држава, први пут је описана 1879. године и има релативно дуге ноге, више прилагођене станишту прерије.

Перје тела обично има зелено-бакрени сјај. Информације о репу и смањеном перју су префињене до врло благе преплануле боје.

Његова станишта су подручја четкица поред потока, река или мескита, борове шуме и храста храста. Ћуретина Рио Гранде је дружељубива.

4. Источна дивља ћуретина (Мелеагрис галлопаво силвестрис)

То је била подврста ћуретине са којом су се Европљани први пут сусрели у дивљини: Пуританци, оснивачи Џејмстауна, Холанђани који су живели у Њујорку и Акадијанци.

Његова варијација је, без сумње, једна од највећих од свих подврста, маскирајући читаву вашу јапанску половину САД-а од Маине-а на северу до северне Флориде и повећавајући се све западније од Минесоте, Илиноис-а, па све до Миссоурија.

У Канади се варира од југоисточне Манитобе, Онтарија, југозападног Квебека (заједно са Понтиаком, Квебеком и смањеном половином сеизмичке зоне западног Квебека) и поморских провинција.

Количина од 5,1 до 5,3 милиона птица. Први пут су названи „шумска ћуретина“ 1817. године и могу се развити до 1,2 метра.

Виши покривачи репа су на врху кестењасто браон. Мужјаци могу да достигну тежину од 14 кг.

Источна дивља ћуретина се изблиза лови у оквиру јапанске САД и вероватно је најлошија подврста дивље ћуретине.

5. Осцеола дивља ћурка или флоридска дивља ћуретина (М. г. осцеола)

Најчешћи на полуострву Флорида, количина од 80.000 до 100.000 птица. Ова пилетина се назива познатим поглавицом Семинола Осцеолом, а први пут је описана 1890. године.

Мањи је и тамнији од јапанске дивље ћуретине. Крилно перо је врло тамно с мањим количинама бијеле преграде виђене на различитим подврстама.

Њихово перје опште грађе је преливајуће зелено-љубичасте боје. Обично су присутни у грмовима палмета и ретко су у близини мочвара, место плена водоземаца је значајно. Ћуретине осцеола су најмања подврста тешка 16 до 18 килограма (7 до 8 кг).

6. Мерриамина дивља ћуретина (М. г. Мерриами)

Дивља ћуретина Мерриам-а се протеже преко Стеновитих планина и суседних прерија Виоминга, Монтане и Јужне Дакоте, поред пуно прекомерне земље Новог Мексика, Аризоне, јужне Јуте и Навајо Натион-а, са количином од 334.460 на 344.460 птица. Подврста је додатно лансирана у Орегон.

Прелиминарно пуштање Мерриам-ових ћурки 1961. године резултирало је успостављањем остатака становника Мерриам-ових ћурака уз источну падину планине Мт. Капуљача и чиста имиграција пурана из Ајдаха успоставили су јата Мерриам уз јапанску границу Орегона.

Мерриамове дивље ћурке настањују се у боровима пондероса и планинским пределима. Подврста је именована 1900. године у част Цлинтон Харт Мерриам, примарног шефа америчког органског истраживања.

Реп и опет смањено перје имају беле идеје и одсјаје љубичасте и бронзане боје.

Раса дивље ћуретине Опис

Одрасле дивље ћурке имају дугачке црвенкасто-жуте до сивкасто-зелене ноге.

Перје тела дивље ћуретине обично је црнкасто и тамно, углавном сиво-смеђе боје, бакреног сјаја који код одраслих мужјака постаје изузетно напредан.

Одрасли мужјаци, познати као томс или гобблери, имају велику, перјану, црвенкасту главу, црвено грло и ружичасте кврге на грлу и врату.

Врх има меснате израслине познате као карункули. Малолетни мушкарци познати су као јаке; разлика између одраслог мужјака и малолетника је у томе што јаке има заиста кратку браду, а његов репни вентилатор има дуже перје у средини.

Одрасла дивља ћурка узгаја мушко перје репних лепеза можда је потпуно идентичне величине. Када су мужјаци узбуђени, меснати режањ на рачуну се шири, а то, котле и голе поре и кожа врха и врата постају натопљени крвљу, готово прикривајући очи и рачун. Дужи меснати предмет преко кљуна мушкарца назван је снуд.

Свака нога има три прста на улазу, са краћим ножним прстом окренутим уназад; мужјаци имају подстицај иза сваке своје смањене ноге.
Мужјаци ћурки имају проширен, таман, реп у облику лепезе и сјајна бронзана крила. Као и код многих различитих врста Галиформи, и ћурке показују снажан полни диморфизам.

Мушка раса дивље ћуретине је знатно већа од женке, а његово перје има подручја црвене, љубичасте, неискусне, бакарне, бронзане и златне преливе.

Преен жлезда (уропигијска жлезда) може бити већа код мушких ћурака у поређењу са женским. За разлику од велике већине различитих птица, колонизују их непознате бактерије (Цоринебацтериум уропигиале).

Женке, познате као кокоши, имају перје које би могло бити опадљивије, у нијансама смеђе и сиве боје. Паразити могу да не занимају обојеност сваког пола; код мушкараца обојеност може функционисати као знак благостања. Прво перје крила има беле решетке. Ћурке имају 5000 до 6000 пера.
Репно реп је идентичне величине код одраслих, потпуно различите дужине код малолетника.

Мужјаци обично имају „браду“, чуперак грубе длаке (модификовано перје) која се диже од средине дојке. Браде уобичајене величине 230 мм (9,1 ин).

У неким популацијама 10 до 20% женки има браду, често краћу и мршавију од мушке.
Одрасли мужјак (или „том“) обично тежи од 5 до 11 кг (11 до 24 лб) и величине је 100-125 цм (39-49 ин).

Одрасла женка (или „кокош“) често је много мања са 2,5-5,4 кг (5,5-11,9 лб) и дуга је 76 до 95 цм (30 до 37 инча).

По два гигантска истраживања, заједничка тежина одраслих мушкараца износи 7,6 кг (17 лб), а заједничка тежина одраслих жена је 4,26 кг (9,4 лб).

Крила су релативно мала, што је типично за галиформни поредак, а распон крила креће се од 1,25 до 1,44 м (Фоур фт 1 то Фоур фт 9 ин).

Тетива крила је једноставно 20 до 21.Четири цм (7,9 до осам.Четири у).

Новчаница може бити релативно мала, јер одрасле особе величине 2 до 3,2 цм (0,79 до 1,26 инча).

Тарсус дивље ћуретине је некако дугачак и издржљив, има димензије од 9,7 до 19,1 цм (3 до 8,5 инча). Реп може бити релативно дугачак, почевши од 24,5 до 50,5 цм (9,6 до 19,9 инча).
Рекордно велика одрасла мужјака дивље ћуретине, заснована на Националној федерацији дивље Турске, била је тешка 16,85 кг (37,1 лб), а подаци о том пуранима тежим од 13 кг (30 лб) необични су, међутим, нису ретки.

Иако је често мало лакши од водених птица, након лабуда трубача (Цигнус буццинатор), ћуретина има другу најтежу тежину од било које северноамеричке пилетине.

Догађа се заједничка маса, низ различитих птица на континенту, заједно са америчким белим пеликаном (Пелецанус еритхрорхинцхос), тундром лабудом (Цигнус цолумбианус цолумбианус) и врло необичним калифорнијским кондором (Гимногипс цалифорнианус) и великим дизалицом (Грус америцана ) премашују подразумевану тежину ћурака.

Дивља ћуретина рађа станиште

Пасмине дивље ћуретине желе тврдо и мешовите шуме четинара и тврдог дрвета са раштрканим отворима налик на пашњаке, поља, воћњаке и сезонске мочваре.

Наизглед се могу прилагодити скоро свакој густој аутохтоној биљној групи све док су заштита и отвори широко доступни.

Отворена, зрела шума са широким спектром мешања врста дрвећа чини се најпопуларнијом. На североистоку Северне Америке, ћуретине су најзаступљеније дрвеном грађом храстове хикорије (Куерцус-Цариа) и шумама ружичастог храста (Куерцус рубра), букве (Фагус грандифолиа), трешње (Прунус серотина) и белог јасена (Фракинус). американа).

Највеће распрострањености ћурака унутар обалске равнице и Пијемонта имају пресек пропланака, фарми и плантажа са најпопуларнијим стаништем уз главне реке и у мочварама чемпреса (Такодиум дистицхум) и тупела (Нисса силватица).

На Апалачким и Кумберландским висоравнима птице заузимају мешовиту шуму храстова и борова на јужним и западним падинама, додатно хикорије са разним подврстима.

Ћелав чемпрес и бомбона гума (Ликуидамбар стирацифлуа) мочвара с. Флорида; додатно тврдо дрво клифтоније (врес) и храст на северу централне Флориде.

Ликес Фисхеатинг Цреек простор с. Флорида има чак 51% чемпреса, 12% висећих мрежа од тврдог дрвета, 17% пропланка кратких трава са удаљеним храстом (Куерцус виргиниана); гнезди се у суседним преријама.

Аутентично станиште управо овде било је првенствено дуголисни бор (Пинус палустрис) са ћуретином храстом (Куерцус лаевис) и косим бором (Пинус царибаеа) „равним шумама“, које су сада првенствено промењене плантажама косиног бора.

Дивља ћурка рађа понашање

Лет

Без обзира на своју тежину, дивље ћурке, а не попут њихових припитомљених колега, окретан су, брзи летачи. У најбољем станишту отворене шуме или шумовитих травњака, могли би да пролете испод покривача и открију гргече. Често лете близу дна не више од 400 м (1/4 миље).
Дивље ћурке имају изванредан вид, међутим, њихове маштовите и проницљиве вечери могу бити врло лоше.

Неће видети предатора док не буде прекасно. У сумрак ће већина ћурака кренути према дрвету и ефикасно се спустити са дна, чак 16 метара: тамо је сигурније спавати у бројкама, него претњама да страдају предатори који лове до вечери.

Као резултат тога што дивље ћурке не мигрирају, у снежнијим компонентама станишта те врсте, баш попут Североистока, Стеновитих планина, великог дела Канаде и Средњег запада, изузетно је важно да се ова пилетина научи да бира џиновско дрво четинара место на које ће одлетети на гране и заклонити се од мећава.

Дивља ћурка рађа вокализације

Ћуретине имају много вокализација: „ждерати“, „шкљоцати“, „путирати“, „пуррирати“, „јецати“, „резати“, „кукати“, „шушкати“ и „кее-кеес“. У рано пролеће, мушкарци старији од 1 године (углавном познати као гобари или томови) и, често у мањој мери, мушкарци млађи од 1 године (опште познати као јакес) ждере да најаве своје присуство женама и такмичарски мужјаци.

Дивља ћуретина расе храну

Пасмине дивље ћуретине су свеједе, хране се на дну или се пењу по грмљу и ситној дрвеној храни.

Воле да конзумирају жир, орашасте плодове и различите мукотрпне јарболе различитог дрвета, заједно са лешником, кестеном, хикоријем и пињоловим бором, уз разнолико семе, бобице које подсећају на клеку и медвеђу бобицу, корење и бубе.

Пурани такође често прождиру водоземце и мале гмизавце који подсећају на гуштере и мале змије. Примећене су кокоши које једу стенице, бобице и семе.

Дивље ћурке обично се хране на пашњацима крава, углавном иду у двориште хранилица за пилетину и фаворизују ратарске површине након жетве како би очистиле семе на дну.

Пурани су додатно идентификовани да једу све врсте трава.
Турске популације могу достићи огроман број на малим подручјима захваљујући својој способности да пронађу храну за неколико врста оброка.

Рано јутро и касно поподне одређене су прилике за конзумирање.

Социјална конструкција и парење

Мужјаци су полигамни, паре се са онолико кокошака колико ће и бити. Мужјак дивљих ћурки приказује се женама надувавањем перја, ширењем репа и повлачењем крила.

Ове навике су углавном познате као шепурење. Главе и вратови су им сјајно обојени ружичастом, белом и плавом бојом.

Боја се може променити ћураном ћудљивости, при чему су стабилно беле главе и врат вероватно највише узбуђени.

Гобање, бубњање / цветање и пљување користе као показатеље друштвене доминације и привлаче жене.

Удварање започиње током марта и априла, када се ћуретине ипак колективно накупљају у зимским областима.
Мужјаци би се такође могли видети како се удварају у тимовима, обично са доминантним мужјаком, који гута, шири перје репа (шепуре се), бубњајући / цвокоћући и пљујући.

У истраживању, уобичајени доминантни мужјак који се удварао као део мужјака добио је шест додатних јајашаца од мушкараца који су се удварали сами.

Генетска процена парова мужјака који се удварају открива да су затворени чланови породице, с тим што је половина њиховог генетског материјала слична.

Шпекулације иза удварања тима су да би много мање доминантан мушкарац имао већу вероватноћу да прође поред заједничког генетског материјала него да се удварао сам.
Када се парење заврши, женке траже веб локације за гнездо.

Гнезда су плитка удубљења прљавштине прожета дрвенастом вегетацијом.

Кокоши носе 10 до 14 јаја, често једно дневно.

Јаја се инкубирају најмање 28 дана. Перутнице су прекоцијалне и гњезне, остављајући гнездо за око 12-24 сата.

Раса дивље ћуретине Распон и становници

Дивља ћуретина у САД-у 1957. године кретала се од Аризоне до југоисточне Оклахоме и одатле преко Тенесија, Западне Вирџиније и Њујорка, и јужно до Флориде и Тексаса.

Раније се кретао од севера до југоистока Јужне Дакоте, јужног Висконсина, јужног Онтарија и југозападног Мејна.

А.О.У. Смернице су додатно описале фосиле вишег плиоцена у Канзасу, а плеистоцене широко од Новог Мексика до Пенсилваније и Флориде.

Калифорнијска ћуретина, Мелеагрис цалифорниа, изумрла је врста ћуретина аутохтона у плеистоцену и раном холоцену у Калифорнији. У прошлости је изумро око 10.000 година.

Тренутни становници калифорнијске дивље ћуретине потичу од дивљих птица које су шездесет и седамдесетих година прошлог века из различитих подручја поново увели службеници дивљачи.

Они су се размножили након 2000. године, да би постали редовни призор на простору Источног залива до 2015. године.

Извор

Погледајте видео: MARINIRANI ĆUREĆI BATACI U SOSU OD CRNOG VINA-TURKEY DRUMSTICKS IN SAUCE (Септембар 2021).

Pin
Send
Share
Send
Send