Птичје породице

Црни змај: тежак поља или лоповски предатор?

Pin
Send
Share
Send
Send


Статус. 2. категорија. Мала, раширена врста са све мањим бројем.

Ширење:

Африка, Аустралија, Евроазија од Атлантика до Тихог океана (1). Насељава целу Московску област, али неравномерно. Гнежђење је успостављено у окрузима Лотошински, Волоколамски, Клински, Сергијев-Посадски, Јегорјевски, Воскресењски, Луховички, Зарајски и Можајски, претпоставља се и у Дмитровском, Домодедовском, Коломенском, Лењинском, Одинтсовском и Наро-Фоминском. Укупно, током протекле деценије, врста је забележена у сезони гнежђења на 120 тачака у готово свим областима региона (2).

Број и тенденције његове промене

У предграђима до почетка двадесетог века. била је једна од најбројнијих птица грабљивица и чинила је око 30-35% њиховог укупног броја (3). Почетком двадесетог века. број је почео да опада, нарочито брзо од 1928. године (4). До 1960-их. преживело је само неколико, спорадично распоређених парова (3).

Од краја 1960-их - почетка 1970-их, као резултат забране пуцања на грабљиве птице и стварања резервоара и рибогојилишта у региону, поново је постао прилично честа врста: 1981. године 22 гнездећа пара избројана су само на рибњаци са седам рибогојилишта (5) ...

Нови пад броја забележен је током 1990-их. (5-7). Тренутно је број врста и даље висок у поплавној равници реке. Ока у Луховском округу (6), у близини резервоара Верхнеруз (округ Шаховски) (8) и масиву мочваре Дубненски (Талдомски округ) (9). Данас се у региону гнезди 200-300 парова.

Одлике биологије и екологије

Гнезди се на дрвећу уз ивице мешаних шума великих стабљика, обично близу водних тела. Моногамни изглед. У кревету су обично 2-3 јаја, инкубација траје око 30 дана, пилићи напуштају гнездо око 6 недеља након излегања. У плену преовладавају полифаге, одбацивање рибе, отпад, стрвина (3, 10). Храни се углавном на обалама водних тела. Миграциони поглед.

Ограничавајући фактори

Нагли пораст фактора ометања и сеча гнездећих стабала у близини водних тијела, смањење обиља рибе, загађење водних тијела, у посљедње двије деценије и пропадање крмних биотопа као резултат престанка сијена на поплавним ливадама и њихово зарастање високим коровом.

Како изгледа црни змај

Заправо, перје птице није потпуно црно, већ је тамно смеђе. Дужина тела црног змаја је 48-58 центиметара, са масом од 800 до 1000 грама.

Крила су дуга 40-50 центиметара, а у распону 145-155 центиметара. Главни украс ових предатора је њихов прелепи реп.

Мужјаци и женке имају перје исте боје, али су мужјаци по величини нешто инфериорнији од женки. Тело је тамно смеђе боје, а горњи део главе је светао. Прса и стомак су лакши од леђа. Реп је тамно смеђе боје, кљун је жут, а крај му је црн. Ноге су жуте.

Црни змај је борац за штетне инсекте и глодаре.

Где живе црни змајеви?

Ове птице живе у Азији, Европи, Аустралији и Африци. Црни змајеви се налазе готово широм Европе, а у Азији живе у Казахстану, источним регионима Кине, Монголији и јужним регионима Сибира.

Са почетком хладног времена, ове птице одлазе у Индију, Аустралију и Африку и придружују се локалним црним змајевима.

Змај начин живота и дијета

Ове птице понекад краду живину.

Ове птице су такође предатори и свеједи. Црни змајеви се хране глодарима, инсектима, гмизавцима, па чак и стрвином. Омиљена храна - пилићи других птица. Црни змајеви такође лове одрасле птице ако су мање величине од њих самих.

Као станиште, ове птице бирају места у близини водних тела, предност се даје поплављеним ливадама. У близини мора бити високо дрвеће, посебно када је у питању период гнежђења. Црни змајеви глатко лете, благо савијајући крила.

Црни змајеви су врло корисни за пољопривреду јер истребљују веверице и штетне инсекте. Али људи имају негативан став према овим предаторима, јер краду пачиће и пилиће.

Црни змај је свеједни предатор.

Како је узгој потомства у црним змајевима

Ове птице лете на места за гнежђење из Јужне Азије и Африке у априлу, када понегде још увек има снега. Црни змајеви се могу наћи не само у шумовитим пределима, већ иу близини насеља. Лете чак и у мале градове.

Црни змајеви полажу јаја у своја гнезда или у гнезда која су напустиле друге птице. Предатори их опремају, изолују травом, папиром и перјем. Црни змајеви по правилу уређују гнезда на дрвећу, али их могу градити и на стенама. Гнезда су 10-15 метара изнад земље. По правилу, гнезда не прелазе 1 метар у пречнику. Ове величине су врло мале у односу на величину саме птице.

Гнездо црног змаја.

Женке полажу јаја почетком маја. Квачило се, по правилу, састоји од 2-4 јаја, али углавном садржи 2-3 јаја, у ретким случајевима њихов број достиже 5. Јаја су бела са смеђим мрљама и благим плавичастим цветањем. Јаје је нешто веће од кутије шибица.

Период инкубације траје приближно 1,5 месеца. Женка се углавном бави инкубацијом, а мушкарац је повремено замењује. Пилићи остају у гнезду 40-45 дана, након чега почињу да лете. У 2. години живота црни змајеви достижу полну зрелост. Очекивано трајање живота у дивљини је 23-25 ​​година.

Број

Црни змајеви су жртве индустријског напретка.

Бројност становништва се знатно смањила последњих година, док се најозбиљнија ситуација развила у европском делу Русије, али у осталим регионима популација је опала.

Ово смањење се објашњава употребом пестицида у пољопривредним активностима. На пример, у Кини је у телима мртвих црних змајева пронађен критични садржај живе. Највероватније жива улази у природно окружење као резултат хемијске индустрије.

Испоставило се да људска цивилизација постепено уништава некада велику популацију и изузетно је тешко исправити тренутну ситуацију.

Ако пронађете грешку, одаберите део текста и притисните Цтрл + Ентер.

Предузете мере безбедности

Врсте су наведене у Додатку ИИ ЦИТЕС конвенције. Наведено у Црвеној књизи Москве (2001). У Московској области је под посебном заштитом од 1978. године (11). У првом издању Црвене књиге Московске области (1998) уврштен је на списак Додатка 1. У овом издању је укључен у главну листу Црвене књиге Московске области. Неке гнездеће групе налазе се на територијама резервата од регионалног значаја у окрузима Талдомски, Лотошински, Шаховски, Шатурски и Луховицки, као и у државном комплексу Завидово.

Препоруке за очување врсте у природним условима

Идентификација нових места концентрисаног гнежђења врсте са накнадном организацијом заштићених подручја. Пооштравање борбе против илегалног одстрела птица грабљивица.

Препоручена и цитирана литература

Црвена књига Московске области 1. Степајан, 2003, 2. База података за програм „Птице Москве и Московске области“, 3. Птушенко, Иноземцев, 1968, 4. Бељајев, 1938, 5. Мишченко, 1985. 6. Подаци аутора есеја, 7 Зубакин, 2001, 8 И.В. Соколов, перс. комун., 9. Књига чињеница резервата „Журавлиннаа Родина“ (руке.), 10. Дементјев, 1951б, 11. Одлука извршних одбора ..., 1978. Саставио А.Л. Мишченко.

Где живи црни змај

Представници типских подврста црног змаја су чести и бројни у већини Европе, у Азији се налазе до Пакистана.

Црногоухи змај живи источно од Волге, у Сибиру, Индокини до јужних региона Кине.

На истоку Пакистана, у тропским шумама Индије и острву Шри Ланка, живе мали индијски змајеви.

На острву Сулавеси, у Папуи Новој Гвинеји и у источној Аустралији живе представници друге подврсте, чије се име преводи као „змај са виљушкарским репом“.

А пета подврста, тајвански змај, живи у кинеској провинцији Хаинан и на острву Тајван.

Становници европске територије зиму проводе у Африци, тропске подврсте црног змаја су седеће.

Током свог великог распона птице бирају сличне биотопе: ретке шуме у близини извора воде - реке, језера или мочваре. На таквим местима можете изврсно фотографирати црног змаја и чути његов глас: високи мелодични триљи „јурл-јуррл“, а у случају аларма често понављани „ки-ви-ки-ки“.

Предатори избегавају отворене пејзаже, а ни у густим шумама их нема. Али поред насеља ово су познате птице, често се црни змајеви примећују у великим градовима, где предатори имају од чега да профитирају.

Црни змај, Република Алтај, округ Улагански, јужно од језера Телетскоје.

Шта једе црни змај

Поседујући слабе ноге и кљун, ове птице припадају такозваним неспецијализованим сакупљачима. Према томе, основа исхране црног змаја су разне врсте стрвине. У поплавним равницама река птице покупе велики број угинуле рибе, често посећују депоније смећа, градске депоније и околину кланица, где једу разни отпад.

Живи плен је у мањој мери присутан у исхрани предатора. Црни змајеви лове мале глодаре, понекад змије и жабе, у плиткој води сакупљају ракове и мекушце, лове црве и инсекте, једу пилиће и мале птице.

Током храњења, црни змајеви су толерантни према сродницима; велике концентрације птица могу се видети на градским сметлиштима, где се хране или вину високо изнад земље. Летећи, предатори држе крила у истој равни са телом, док су „прсти“ јасно видљиви - врхови летачког перја, снажно изражени, али не и раширени.

Црни змајеви лете често и дуго, понекад приређују праве аеромитинге са салтама и тешким маневрисањем. Њихов рачвасти реп помаже у управљању птицама.

У Европи је густина популације предатора толико велика да се понегде црни змајеви не могу настанити на свом подручју. Тада су птице приморане да се хране на страним територијама и гнезде се у малим групама парова без земље.

Репродукција

За разлику од већине птица грабљивица, црни змај се често насељава у малим колонијама. Црни змајеви се гнезде у шумама, у близини река и мочвара. Јаја се полажу крајем априла - почетком маја. У квачилу има до 4 бела јаја са смеђим мрљама. Женка инкубира јаја нешто више од месец дана, а мужјак у овом тренутку добија храну.

Гнезда често украшавају зеленим гранама другог дрвећа, цвећем, светлим крпама или боцама, вероватно да обележе своју територију и одврате друге птице од напада на гнездо.

Храна

Прехрана је изузетно разнолика: разне врсте животињске хране (мали сисари, птице, гмизавци, водоземци, ракови, инсекти). Може се хранити стрвином и смећем.

Просечан животни век змаја је 25 година.

Pin
Send
Share
Send
Send