Птичје породице

Кеклик / Алецторис цхукар

Pin
Send
Share
Send
Send


Кеклике зову и камене јаребице и камене кокоши. Исто смешно име - птице „кеклик“ добиле су због звукова које производе „кек-кек-кек“. Њихов глас је истовремено прилично гласан: нагли звучни поклици чују се чак и на удаљености од једног и по километра. Иначе, донедавно су се европски и азијски чукароси сматрали једном врстом. Једна од битних карактеристика која је омогућила поделу ове врсте на две био је њихов вокални репертоар.

Због лепоте перја и живахног распореда стругача, дуго су држани у заточеништву.

Упркос спољној неспретности, цхукарок су прилично активне и покретне птице. Они добро трче и, бежећи од непријатеља, могу се брзо попети уз вертикалну стеновиту падину. Бојење им такође помаже да избегну опасност. Због шарених пруга, ове птице је изузетно тешко уочити међу камењем. Полећу невољко, само у крајњем случају, али у ваздуху врло добро маневришу, затим машући крилима, па клизећи. Дакле, ове птице могу прећи више од 2 км.

ИЗМЕЂУ ЛЕКАРА И ШУМЕ

Кекликси су седећи. Распон ових птица протеже се од Алпа и Балкана на западу до Хималаје и Кине на истоку. Чукара можете срести на Кавказу, Алтају и у централној Азији. Камене јаребице живе, по правилу, изнад шума, али испод линије снега. Гнезде праве на земљи, обично дуж стеновитих падина и у клисурама, али увек у близини воде. Посебна предност се даје чукотима у подручјима са ниско растућом вегетацијом. Извор воде за камене јаребице је веома важан: у врућој сезони птице повремено одлазе или одлете до појилишта, а зими недостатак течности надокнађују једући снег.

Иако нису птице селице, ипак се мигрирају вертикално, горе-доле низ падине. Ове миграције су сезонске. Са почетком јесени, чукоти се спуштају и зими се придржавају уништених падина, где је лакше наћи храну. Добро храњене птице се не плаше хладноће, а зимско перје је прилично густо и топло. Помаже кекликсима и у летњим врућинама. Спаљивање сунчеве светлости понекад загрева горњи слој перја на 50 ° Ц и више, али ова топлота не пролази унутра, а телесна температура птице остаје практично непромењена. Ипак, лети лети подневу врућину више воле да чекају у сенци, одмарајући се и купајући се у песку.

Честице су активне само током дневног светла. Пробуде се рано и вичу гласно, као да се поздрављају, а затим излазе у потрагу за храном и водом. У тим активностима проводе читав дан. Углавном чукеци ходају по отвореним стенама, готово никада се не пењући на гране дрвећа.

СВЕ ЗА ДЕЦУ

Смех су моногамне птице. Парови почињу да се формирају крајем фебруара или почетком марта. Одабравши погодно место за уређење гнезда, пар копа рупу у земљи, која ће ускоро постати родно место будућих пилића. Пречник гнезда не прелази 20 цм, а његова дубина је око 9 цм. Птице рупу покривају сувим лишћем и стабљикама биљака, а одозго их покривају гранама или травом.

Женка полаже 10-12 јаја у фосу, која се инкубира 23-25 ​​дана. Јаја камених јаребица су окер боје и прекривена смеђим мрљама.

Пилићи се излежу врло брзо, често се све бебе рађају истовремено. Већ 3-4 сата након рођења, млади пилићи могу да прате своје родитеље, који не само да их штите и греју, већ их уче и како да пронађу храну. У првим данима живота бебе су врло осетљиве на ниске температуре и често умиру по хладном времену. У случају опасности, они се сакрију, а женка, претварајући се да је рањена, одвраћа пажњу непријатеља на себе како би га одвела од легла.

Пилићи се развијају и расту прилично брзо: до две недеље старости тежина младих птица се утростручује. У року од десет дана након рођења, птице почињу да лете на мале удаљености. Описани су случајеви када је неколико легла сједињено у једно велико, а за такав вртић побринуло се неколико одраслих чукота. Број птица у таквим јатима може достићи 30 јединки, будући да растуће пилиће прилично дуго живе поред родитеља, проводећи јесен и зиму заједно.

ДИЈЕТА И НЕПРИЈАТЕЉИ

Прехрана камених јаребица углавном је биљна, а птице не презиру ни зеленило ни семе. Стручњаци процењују да чукеци једу биљке које припадају више од 300 врста. Међутим, ове птице се не могу назвати вегетаријанцима: једу и животињску храну, посебно инсекте и друге бескичмењаке средње величине.

Научници су открили да су мекушци важна компонента у исхрани камених јаребица. Једући их у храни помаже птицама да надокнаде губитак калцијума у ​​телу. Жене често пате од недостатка овог елемента након полагања јаја. Такође, калцијум је важан за правилно формирање скелета код пилића.

Чуклики имају много непријатеља. Они постају плен широког спектра птица и четвороножних предатора. Нарочито пуно пилића умире, упркос њиховој способности да се сакрију, претварајући се у праве невидљиве. После нарочито снежних и оштрих зима, број партлета нагло опада, али се онда обично опоравља због њихове плодности. Кеклике упропасти њихова неумерена радозналост. Због њега често постају лак плен ловаца који ове јаребице маме уз помоћ светле тканине развучене преко штитова.

ЗАНИМЉИВОСТИ

Кекликси су способни да испуштају не само оштре звукове, већ знају и да куцкају, попут пилића. Током сезоне парења мужјаци разговарају и покушавају да привуку женке гласним поклицима „хо-цо-цо“.

Цхуклик - Алецторис цхукар

такође видети 8.2.3. Род Кеклики - Алецторис

Цхуклик - Алецторис цхукар

Птица средње величине (врана) са монохроматским сивим перјем, светлом тачком на грлу, омеђеном оштром црном пругом.

На боковима су попречне црне, беле и смеђе пруге. Кљун и прстен око ока су црвени, шапе ружичасте.

Уобичајено на Кавказу, повремено се налази у ниским планинама Алтаја, планинама Танну-Ола и, можда, Кхакассиа. Расте у планинама без дрвећа и у пустињским подножјима. У кваци има 7-11 окер јаја. Храни се изданцима и семењем биљака, инсектима. Зими се придржава падина са мало снега. Бежи од опасности уз падину. Глас је гласно, убрзано куцкање.

На Кавказу је местимично предмет лова

Сто

Табела 17.174 - лешник, 175 - азијски тетреб, 180 - петарма (180а - мужјак лети, 180б - зими), 181 - јаребица тундра (181а - мужјак лети, 181б - женка лети, 181ц - мушка глава зими ), 184 - сива јаребица (184а - мужјак, 184б - женка, 184ц - у лету), 185 - брадата јаребица, 186 - јаребица.

04.03.2020

Азијски чукар (латински Алецторис цхукар) припада породици Пхасианидае. Ова птица је веома популарна у азијским земљама као кућни љубимац и сматра се националном птицом Пакистана.

Брзо се укроти, навикне се на свог власника и место боравка попут европског чукара (Алецторис граеца).

Узгаја се за месо и јаја, као и за препелице. Има прилично пријатан глас, тако да постоје познаваоци његових вокалних способности. У Ирану љубитељи музике држе птице у посебним кавезима у облику конуса. Верује се да ово доприноси развоју њихових певачких талената.

У Грчкој и Турској је широко распрострањено веровање да кеклики у кућу доносе срећу, хармонију и благостање, ефикасно штитећи од злих очију и црне магије.

Врсту је први пут описао 1830. године као Пердик цхукар британски зоолог Јохн Едвард Граи. Опис је заснован на примерку уловљеном у близини града Сринагар, смештеног у долини Кашмира у Индији.

Ширење

Станиште се протеже од југоистока Балканског полуострва преко Блиског Истока и Централне Азије до североисточних провинција Кине. Велике популације азијских чуклика налазе се у Турској, Ирану, Авганистану, Пакистану и Индији.

Представљени су и успешно аклиматизовани у САД-у, Канади, Аргентини, Чилеу, Новом Зеланду и на Хавајима.

У дивљини птице насељавају висине од 400 до 2000 м надморске висине. На Памиру су изабрали алпске ливаде на надморским висинама до 4000 м. Птице више воле подручја са сувом климом и избегавају подручја са високом влажношћу или честим кишама.

Привлаче их стеновити пејзажи, степе и полу пустиње. Најчешће се насељавају на подручјима са падинама и талусима, обраслим зељастом и жбунастом вегетацијом у близини планинских река, потока и извора.

Постоји 17 подврста. Номинативна подврста дистрибуира се од источних региона Авганистана до Непала.

Понашање

Азијски Чукаријци су седећи. Изузетак чине популације које живе високо у планинама. У јесен мигрирају у низије, а у пролеће се враћају.

Птице живе у малим јатима, која се током сезоне размножавања распадају у брачне парове. Обично се састоје од 6-10 јединки. Млади се могу окупљати у јатима до 50-70 птица.

Зиму проводе на јужним падинама брда, где је снег плићи и брже се топи. У снежним зимама птице једва добијају храну и постају лак плен предатора.

Не плаше се блиског присуства особе, па их зато често примећују на обрадивом земљишту и у близини села.

Азијске јаребице својим навикама и вокалним репертоаром подсећају на црвене јаребице (Алецторис руфа). Ујутро и увече емитују грлене звукове, које људско ухо доживљава као „чак-чак-чак-чак-чакчукар-чакчукар-чакчукар“. Из тог разлога се на хиндском и урду језику називају чукар.

Храна

Дијета се углавном састоји од хране биљног порекла. Птице се хране семењем различитих биљака, младицама, пупољцима, бобицама и плодовима. Инсекти и други мали бескичмењаци једу се у мањој мери.

Пилићи се углавном хране паукашима, инсектима и њиховим личинкама.

Азијски партум тражи храну на површини тла. Оштрим кљуном откида зелене делове биљака. Њиме ломи тло и проналази луковице које затим шапама извлачи из земље.

Љети птице покушавају да се држе близу појилишта. Зими жеђ утажују једући снег. У пролеће птице могу без воде, хранећи се сочним лишћем.

Репродукција

Полна зрелост наступа у доби од једне године. Азијски чукарос формира сезонске моногамне парове који понекад трају и неколико година.

Сезона парења у већини распрострањења траје од априла до јула. Најчешће женке полажу јаја у првој половини јуна.

Током сезоне размножавања, мужјаци постају територијални и изузетно агресивни према конкурентима. С њима се потуку и истерају их са окупираних окућница.

Женка гради гнездо у малом удубљењу у земљишту, претходно га очистивши од остатака. Покрива је травом око ивица, а изнутра изолује перјем.

У кваци има од 9 до 15 беличасто жутих јаја са тамно смеђим мрљама. Повремено женка одложи до 24 јаја. У овом случају, она дели зидање на пола. Један део сама инкубира, а други мушки.

Инкубација траје 24-25 дана. Пилићи се излегу у потпуности формирани. Прате мајку неколико сати након рођења.

У старости од око 16 дана, пилићи почињу да мало лете, а са 2 месеца достижу величину одраслих пилића.

Опис

Дужина тела 32-39 цм. Мужјаци теже 500-800 г, а женке 450-680 цм. Распон крила 47-52 цм. Нема полног диморфизма у боји.

Горњи део тела је нијансиран сиво-смеђом бојом са благом плавкастом бојом. Реп и крила су на крајевима смећкасти. Са бока су видљиве црно-смеђе и беличасте пруге.

Карактеристична карактеристика је црна трака за очи која се протеже од очију до грудног коша и визуелно раздваја сиво-плава прса и беличасто грло. Младе птице имају више смеђег перја у перју.

Кратки кљун и удови су светло црвени. Ирис је плавкаст или смеђкаст.

Животни век азијског чукарота у природним условима је 6-8 година. У заточеништву живи до 10-12 година.

Кратки морфолошки опис

Цхуцклик је мала птица тешка до 600 г. Општа боја је пепељасто сива. Уска трака црног перја пружа се од чела око грла. Грло је бело или жућкасто. Црне бочне траке налазе се на бочним странама тела. Кљун, ноге и очни прстен су црвени.

Одлике биологије и екологије

Типична станишта су мелишта која се смењују са субалпском и алпском вегетацијом. Птице уређују гнезда на земљи. У кревету се налази 8–13 јаја, инкубација траје 24–25 дана. Основа хране за чукар је биљна храна - плодови алпског грмља: боровнице (Вацциниум миртиллус), бруснице (Вацциниум виситидеа), вегетативни делови зељастих биљака [4, 6].

Број и трендови

У јужном региону Русије, укупан број врста процењује се на 5-15 хиљада јединки. У неким окрузима западног Кавказа, посебно недалеко од граница резервата Теберда, густина насељености чукара достиже 5 јединки на 1 км2.

У КК је ретка, слабо проучена врста. Познато је само неколико станишта ове врсте, где су птице релативно редовно бележене на предњем ланцу. (планине Акхтсаркхва, Магисхо). Према процени стручњака, укупан број врста не прелази 20–30 јединки.

Ограничавајући фактори

Грабљење одређених врста сисара и птица. Ограничена подручја погодних станишта.

Неопходне и додатне мере безбедности

Врста је заштићена на територији КГПБЗ. Потребно је разјаснити подручје кеклика у КК, стварање заштићених подручја у местима његових насеља.

Извори информација. Црвена књига Краснодарске територије 1. Аверин, Насимович, 1938, 2. Белик, 2005, 3. Иванов, 1976, 4. Моламусов, 1959, 5. Степанијан, 2003, 6. Тилба, 1999б, 7. Ткаченко, 1966, 8. ИУЦН, 2004. Саставио. П.А.Тилба.

Pin
Send
Share
Send
Send