Птичје породице

Врста: Цигнус цолумбианус амерички лабуд

Pin
Send
Share
Send
Send


Научно име - Цигнус цолумбианус (Ред, 1815)

Сван - Цигнус цолумбианус Орд, 1815

Категорија реткости: 3 - ретка врста на периферији распрострањења.

Ширење: Главно подручје је на северу. Америка. У Русији је гнежђење забележено на истоку. обала залива Колиуцхинскаиа, у долини реке. Уусанвеи на западу. из села. Вхален. Подаци анкете потврђују мишљење о релативно великом подручју гнежђења америчког лабуда на полуострву Чукотка. Познати летови до око. Беринг и Сахалин, бројна виђења неплођених америчких лабудова у приобалном појасу Чукотке на југу до рта Наварин.

Станиште: На територијама за гнежђење гравитира према отвореним просторима обалне тундре богате језерима. По избору станишта, као и по најважнијим репродуктивним карактеристикама, аналог је малог лабуда (Ц. бевицкии) распрострањеног у Русији. Забележен је случај њихове хибридизације: у близини залива Коључинскаја пронађен је мешани пар са леглом. Повремено се догоди зимовање у Јапану у јатима малих лабудова.

Број: Непознато у руском делу асортимана. 1989. просечна зимска популација на Аљасци и западу. Канада је бројала 169,3 хиљаде појединаца.

Сигурност: Уврштен је у Додатак 2 Бернске конвенције, Додаци билатералних споразума које је Русија закључила са САД и Јапаном о заштити птица селица.

Извор: 1. Контролна листа северноамеричких птица, 1983, 2. Кисхцхински ет ал., 1975, 3. Томковицх, Сорокин, 1983, 4. Стејнегер, 1887, 5. Гизенко, 1955, 6. Фујимаки, 1989, 7. Виллиамс , 1990. Саставио А.Иа. Кондратиев. Црвена књига Русије

Станиште

Ретка врста, у Русији се налази западна граница подручја.

Дужина крила 550-580 мм. Зона Тундра.

Ширење. Расте на североистоку Чукотке у близини села Уелен - у доњем току река Уусанвеи, Утаваам, Усинвеи, као и у јужном делу залива Коључинскаја (1, 2). Повремено лети за Анадир и Командорска острва.

Изван Русије је распрострањен у тундри и делимично у шумско-тундри Северне Америке. Распон врста знатно се смањио (3). Гнезди се у нижим отвореним тундрама, богатим језерима, у доњем току река.

Број. У области Уелен 1974 - 1976. Током периода гнежђења забележено је 46 виђења америчког лабуда, али је гнежђење доказано само за два пара. 1974. године у јужном делу залива Коључинскаја нађено је једно легло мешовитог пара америчких и тундрових лабудова (1).

Ограничавајући фактори. Непознат.

Мере безбедности. Између осталих лабудова, заштићен је ловним законодавством. Нису развијене посебне мере безбедности.

Извори информација: 1. Кисхцхински, Флинт, Злотин, 1975, 2. Томковицх, Сорокин (у штампи), 3. Исаков, Птусхенко, 1952. Саставио В. Г. Кривенко.

Изглед и дистрибуција

Амерички лабуд, или амерички лабуд тундре (Цигнус цолумбианус) - мали лабуд, уобичајен у тундри северне хемисфере. Неки проматрачи птица малог лабуда сматрају подврстом Ц. ц. бевицкии, који живи у Палеарктику, издваја се као засебна врста, међутим, већина научника и даље верује да је ово једна од две подврсте лабуда тундре. Друга подврста Ц. ц. цолумбианус дистрибуиран у Северној Америци. То је најмањи од свих лабудова пронађених на северној хемисфери: дужина му је 115-146 цм, распон крила 170-195 цм, а тежина 4-9,5 кг. Узорак кљуна има индивидуалну боју за сваког појединца, а за разлику од лабуда великог, црна боја у њему превладава над жутом.

Амерички лабуд тундра широко је распрострањен преко тундре и делимично шумске тундре Северне Америке од Аљаске до Баффин Ланд-а. Живи на најудаљенијим и најнеприступачнијим местима. Зими дуж тихоокеанске обале Северне Америке до Калифорније и Атлантика до Флориде; такође се јавља у Русији на Анадиру, Командорским острвима и Чукотки.

Животни стил и репродукција

Америчка Тундра Сванкао и сви лабудови, моног. Младе птице се обично паре на крају зиме. Лабудови заузимају места за гнежђење у последњој деценији маја - почетком јуна, пре отапања снега у тундри. Пар активно брани подручје око гнезда, које понекад износи 2 км2.

Лабудови се гнезде у ниској тундри маховине на периферији отворених водних тела. Гнездо је грађено од маховине, његов горњи део састоји се од сувих стабљика биљака тундре (шаш, маховина итд.), Послужавник је прекривен маховином. Посебно добро лоцирана гнезда птице користе већ неколико година. У топлим годинама у гнезду има 4-5 јаја, понекад само 2, понекад до 7, у врло хладним годинама - птице често уопште одбијају да се размножавају. Женка инкубира јаја 35-40 дана, док је мужјак увек у близини, штитећи територију и гнездо. Ако је гнездо из неког разлога уништено, лабудови више не праве друго квачило.

Где живе лабудови?

Захваљујући модерним алатима који се користе за праћење кретања дивљих птица, о њиховим подручјима распрострањења зна се много више него пре 50 година. Где живи лабуд не зависи само од његовог изгледа, већ и од начина живота. Најраспрострањеније северне врсте су обично птице селице. Лети се налазе у тундри и шумским пределима Америке и Европе. Овде, у сезони обиља, покушавају да узгајају пилиће и хране се.

Неке врсте ових јединствених птица активно се шире у средњем појасу. Ово у великој мери зависи од тога да ли у одређеном региону постоје слатководна тела која овим великим птицама могу да обезбеде потребну количину хране. Типично, северне врсте лабудова зими мигрирају у јужније регионе, насељавајући се у воденим телима Африке, Индије и неких удаљених острва. Добијање ових података омогућено је захваљујући сензорима који су орнитолози који проучавају понашање ових птица прикачени на ноге појединих јединки. Постало је познато да се ове птице не враћају увек на исто место зимовања као претходних година.

Напуштајући северне ливаде, амерички лабуд покушава да пронађе одговарајући резервоар на југу, односно на калифорнијској обали и Флориди, где ће бити поуздано заштићен од људских очију и предатора. Ова врста је под заштитом, јер њено обиље није превисоко. Бели лабуд понекад може хибернирати у средњој траци, насељавајући велике урбане резервоаре, где се вода не смрзава. Овде се птице ослањају на редовно храњење од људи. Тачни критеријуми за одабир места за зимовање су непознати.

Захваљујући свом поносном држању, ова прелепа створења позната су широм света.

Мале популације живе у централној Азији и северној Африци. Поред тога, птице се налазе на Новом Зеланду и у Аустралији. У регионима где температура ваздуха не пада на критичне нивое, птице можда неће правити дуге миграције. Они имају тенденцију да насељавају тропске мочваре и језера. Обично ове птице живе у паровима током целе године, штитећи своје одабрано подручје од других птица. Ниједна врста лабудова неће толерисати нападаче поред себе. Они жестоко бране своју територију.

Црни лабуд

Становник Аустралије - црни лабуд има најдужи врат, има 31 пршљен, што му омогућава исхрану из велике дубине. Перје је црно, а ивице крила украшене су коврџавим, као коврџавим перјем. Кљун је црвен са белим оквиром око ивице, очи су наранџасте, али постоје смеђе нијансе, па чак и беж.

У заточеништву, црни лабуд савршено се укорењује, држи се у парковима и резерватима. Зрели примерак обично тежи од 4 до 9 кг, његова дужина је од једног метра до једног и по. Женка тежи много мање од мужјака.

Црни лабуд је популарна украсна птица

Црни лабуд бира плитка слатководна тела. У природи је ограничење животног циклуса 10 година, у зоолошким вртовима је много дуже. Храни се алгама, али једнако воли и кукуруз и пшеницу.

Јаја су зеленкасте боје и непријатног мириса. Иако мужјаци покушавају да помогну женки у инкубацији, то им не полази за руком: могу да седну поред квачила или забораве да окрену јаја. Али родитељи заједно хране своју младунчад и након 5 месеци почињу да их уче да се уздижу изнад земље.

Ова врста лабудова понекад формира парове који се састоје од два мужјака, они истерају женку која је положила јаја и сами излегу пилиће.

Птица је необично лепа и грациозна. Вичући гласно, она поздравља своју родбину, због тога прво високо подиже главу, а затим грациозно савије врат. Ова раса је врло декоративна и украшава домаће воде широм света, пружајући им магично расположење.

Женка излеже јаја у црним лабудовима

Црно вратни лабуд

Посебност ове врсте је црна глава и врат, тело је уобичајене беле боје, кљун ове расе има велики црвени изданак, млади појединци га немају. Црногрли лабуд је мале величине, максимална тежина мужјака је 6,5 кг, тело је мало, дужина не прелази 132 цм. Храни се не само алгама, већ и планктоном, ситном рибом и кавијаром.

Лабуд са црним вратом лети довољно брзо, до 65 км / х, испуштајући звук налик звиждуку.

Ако у природи црно вратови лабуд живи само деценију, тада се у заточеништву, под добрим условима, очекивани животни вијек повећава 3 пута. Пилићи су врло спретни и покретни, често путују на леђима са родитељима. Перје за одрасле је обучено у доби од 1 године.

Лабудови са црним вратом могу да живе и до 30 година

Лабуд нијеми

Муте је велики лабуд, са добрим храњењем у заточеништву, добија тежину до 15 кг. Распон крила овог згодног мушкарца је до 2,5 м. Његова боја је бела, глава има нијансу окер боје, кљун је црвен са невеном, а ноге су црне. Врат је посебно лепо закривљен латиничним словом С. Младе јединке су смеђе боје, али како сазревају, постаје бело.

Лабуд кукавац

Птица је импресивне величине, његова тежина достиже 12 кг, тело је око један и по метар. Ако рашири крила, тада ће растојање између њихових крајева бити 2,6 м. Врат и тело са прекомерном тежином су приближно исте дужине, кљун је лимун са црним врхом. Када лети, гласно вришти, ово је постала његова визит карта.

Млади до 3 године задржавају сиву боју са тамнијом главом. Карактеристична карактеристика је да се формирање породице догађа углавном једном током живота, ако један од пара умре, тада мужјак или женка остају сами. Птице воле осамљене углове и ревно чувају свој део територије од својих суседа.

Лабудови кукаци праве парове за цео живот

Лабуд труба

Лабуд трубач је раса која подсећа на великог, али има црни кљун. Дужина мужјака достиже 180 цм, а тежина често достиже 13 кг. Женка месец дана седи на јајима и снесе 9 јаја.

Лабуд труба, комуницирајући са својим сродницима, испушта звучне поклике који се шире на велике даљине, захваљујући овоме, добио је свој надимак. Лабуд трубач има густо перје, које га штити од мраза.

Птица обично једе биљну храну, али се неће одрећи мекушаца, малих ракова, инсеката. Извукавши из воде целу гомилу биљке, лабуд трубач ће јој одшкринути само неколико листова, а остатак остаје на површини воде. Као резултат, читава свита малих птица плива иза њега, искоришћавајући резултате његовог рада.

Лабуд труба наведен је у Црвеној књизи и заштићен је законом

У пару лабуд трубач остаје веран целог свог живота. Породица гради гнезда пречника до једног и по метра, користи их дуги низ година, враћајући се сваке године на старо место. У кваци обично има од 3 до 7 великих јаја, женка их инкубира 7 недеља, а отац породице штити од предатора. Млади лабудови почињу да лете врло рано, већ са 2 месеца могу да се попну на крило.

Значајно је да лабуд трубач при полетању мора да убрза, а за то ће му требати 100 метара, ни мање ни више, па више воли велике затворене резервоаре или реке.

Једном је лабудов трубач много патио од човека: од његовог перја израђивали су прибор за писање, украсе за одећу, а паперје се користило за наношење пудера. Данас се популација лабуда трубача активно обнавља и ускоро ће опасност од губитка ове врсте нестати.

Мали лабуд

Мала јединка, максимална дужина је 140 цм, у лету, распон крила не прелази 2 м 10 цм, кљун није предуг са контрастном жуто-црном бојом. Такође је наведен у Црвеној књизи, сличан је свом америчком колеги, али живи на северу Русије. Живи у заточеништву око 20 година.

Сада многи користе лабудове за украшавање паркова и бара, неки сањају да их узгајају у свом домаћинству. И ово није утопија, он се задовољава истом пажњом као и домаће водене птице, а храна се такође мало разликује, па је зато приступачна онима који имају такву прилику.

Галерија: птица лабуд (25 фотографија)

Класификација

|. | уреди код]

За јануар 2020. године у род је укључено 6 врста:

  • Црни лабуд ( Цигнус атратус
    )
  • Црно вратни лабуд ( Цигнус меланоцорипхус
    )
  • Лабуд муте ​​( Цигнус олор
    )
  • Лабуд труба ( Цигнус буццинатор
    )
  • Амерички лабуд ( Цигнус цолумбианус
    )
    • Мали лабуд ( Цигнус цолумбианус бевицкии
      )
    • Вхоопер сван ( Цигнус цигнус
      )

      Понекад се коскороба замењује са лабудом, али ова птица припада роду Цосцороба

      и, иако је већи од гуске, ипак је ближи паткама него лабудовима.

      Пронађене су следеће фосилне врсте које припадају лабудовима:

    • Цигнус цсакваренсис
      (касни миоцен, Мађарска)
    • Цигнус мариае
      (рани плиоцен, САД)
    • Цигнус верае
      (рани плиоцен, Софија, Бугарска)
    • Цигнус лискунае
      (средњи плиоцен, западна Монголија)
    • Цигнус хиббарди
      (вероватно рани плеистоцен, Ајдахо, САД)
    • Цигнус
      сп. (Рани плеистоцен, Дурсунлу, Турска: Лоуцхарт и сар., 1998)
    • Цигнус фалцонери
      (Средњи плеистоцен, Малта и Сицилија)
    • Цигнус палорегонус
      (Средњи плеистоцен, западна обала САД) - укључује синониме
      Станови "Ансер"
      и
      Ц. маттхеви
    • Цигнус екуитум
      (средњи и касни плеистоцен, Малта и Сицилија)
    • Цигнус лацустрис

    Мали лабуд ( Цигнус цолумбианус бевицкии

    Начин живота лабудова

    Главни елементи ове птице су елементи попут ваздуха и воде. Захваљујући својој јединственој телесној структури и врло густом перју, ова величанствена створења могу да се уздигну до висине од око 8000 м. Лабудови су моногамна бића. Читав живот проводе са партнером. Ако једна од птица у пару угине, друга може пронаћи нови пар за себе, под условом да је довољно млада. Стари појединци остатак живота могу провести сами. Већина врста ових птица врши дуге миграције. Истовремено, има и оних који живе неактивно. Лабудови, као и све водене птице, конзумирају најразличитију храну коју могу добити у и око резервоара. Дијета птица обично укључује:

    • морске алге,
    • корени,
    • мали водени инсекти,
    • жабе,
    • ситна риба,
    • ракови,
    • биље.

    Понашање лабудова током сезоне размножавања

    Упркос чињеници да птице на места за гнежђење стижу прилично рано, игре парења у њима углавном почињу крајем пролећа, када је температура већ постала стабилна. Прво, пар лабудова се бави удварањем, изводећи посебне синхронизоване покрете који вам омогућавају да обновите постојећу везу. Тада женка лабуда, пронашавши осамљено место у шашу, почиње да гради гнездо. Ово место би требало да буде толико велико да женка може безбедно да инкубира јаја у будућности. У пречнику може бити од 1,5 до 3 м. Лабудово гнездо може досећи висину од 0,8 м. Обично се у кваци налази од 3 до 9 јаја.

    По правилу, женка се бави инкубацијом. Период инкубације је обично 33 до 40 дана.

    Не знају сви имена беба лабудова. У стварности не постоји посебна реч за младе животиње ове врсте. Истовремено, одавно је обичај да пилиће лабудова називамо „ружним пачићима“. Споља постоји одређена сличност. Пилићи обично имају сиво перје. Након излегања, младунци се суше и могу одмах да почну сами да се хране под пажњом родитеља. Ово је најопаснији период у животу пилића.Предатори теже гостити младим животињама, па његова сигурност зависи од будности одраслих.

    Пилићи код куће

    Држање лабудова код куће врло често започиње куповином пилића. Млади лабудови су прилично непретенциозни и независни, не требају вештачко храњење и доброг су здравља. Морталитет дојенчади међу пилићима је врло низак. Бебе је боље купити у доби од 14 - 20 дана. Да би пилићи добро расли и развијали се, требају им волијера и резервоар, као и неколико сувих подручја са кућицом или гнездом. Храњење пилића је једноставно. Бебе се могу дати:

    • Млада риба,
    • Кукуруз,
    • Проклијало жито
    • Поврће и воће, кореновско поврће,
    • Свежа сецкана трава
    • Млечни производи,
    • Кувана јаја
    • Комбинована храна.

    Пилићи ће провести већину свог времена у води, сакупљајући са дна разне бескичмењаке и водене биљке. Препоручује се инсталирање неколико хранилица у близини резервоара, где ће се сипати храна.

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send