Птичје породице

Ватрогасни трахифон / Трацхипхонус еритхроцепхалус

Pin
Send
Share
Send
Send


1 барбицан а тете роуге

2 4239

3 месанге а цоуронне фламмее

4 барбицан

5 барбицан д'Арнауд

6 барбицан перле

7 барбицан поурпре

8 барбицан промепиц

9 месанге а цоуронне фламмее

10 10062

11 4237

12 4238

13 4240

14 4241

15 4242

16 8479

17 8480

18 8577

Погледајте и друге речнике:

трахифона са ватреном главом - раудонгалвис трацхифонас статусас Т сритис зоологија | вардинас атитикменис: лот. Трацхипхонус еритхроцепхалус англ. црвени и жути барбет вок. Фламменкопф Бартвогел, м рус. трахифона са ватреном главом, м пранц. барбицан а тете роуге, м ришиаи: …… Паукшчиу павадиниму жодинас

Афричке браде - Сенегалска Либија Либиус дубиу ... Википедиа

Заштићена подручја Танзаније - прилично разнолик, почев од морских подручја и завршавајући се ливадама Килиманџара, највише планине у Африци. Отприлике трећина целе територије државе је заштићено подручје, које се састоји од националних паркова, уточишта за дивље животиње, морских ... ... Википедиа

Фламменкопф-Бартвогел - раудонгалвис трацхифонас статусас Т сритис зоологија | вардинас атитикменис: лот. Трацхипхонус еритхроцепхалус англ. црвени и жути барбет вок. Фламменкопф Бартвогел, м рус. ватрогасни трахифон, м шаљивџија. барбицан а тете роуге, м ришиаи: …… Паукшчиу павадиниму жодинас

Трацхипхонус еритхроцепхалус - раудонгалвис трацхифонас статусас Т сритис зоологија | вардинас атитикменис: лот. Трацхипхонус еритхроцепхалус англ. црвени и жути барбет вок. Фламменкопф Бартвогел, м рус. трахифона са ватреном главом, м пранц. барбицан а тете роуге, м ришиаи: …… Паукшчиу павадиниму жодинас

барбицан а тете роуге - раудонгалвис трацхифонас статусас Т сритис зоологија | вардинас атитикменис: лот. Трацхипхонус еритхроцепхалус англ. црвени и жути барбет вок. Фламменкопф Бартвогел, м рус. трахифона са ватреном главом, м пранц. барбицан а тете роуге, м ришиаи: …… Паукшчиу павадиниму жодинас

раудонгалвис трацхифонас - статусас Т сритис зоологија | вардинас атитикменис: лот. Трацхипхонус еритхроцепхалус англ. црвени и жути барбет вок. Фламменкопф Бартвогел, м рус. трахифона са ватреном главом, м пранц. барбицан а тете роуге, м ришиаи: платенис терминас - …… Паукшчиу павадиниму жодинас

црвено-жути барбет - раудонгалвис трацхифонас статусас Т сритис зоологија | вардинас атитикменис: лот. Трацхипхонус еритхроцепхалус англ. црвени и жути барбет вок. Фламменкопф Бартвогел, м рус. трахифона са ватреном главом, м пранц. барбицан а тете роуге, м ришиаи: …… Паукшчиу павадиниму жодинас

Опис

Одређивање врсте је обично једноставно. Ово је густо грађена птица са снажним оштрим кљуном црвене или наранџасте боје. Дужина 20-23 цм, тежина 40-75 г. Горњи део главе код мужјака је црне боје са слабо израженим гребеном, код женке је жућкаст са црним мрљама. Затиљак је жут до црвенкасто-наранџаст, са честим црним мрљама. Бокови главе су углавном јарко црвени, на грлу мужјака има црну пругу која се шири надоле. На покривајућим ушима је велика бела трага у облику полумесеца, узда је жута. Горњи део леђа, као и крила, црни су са бројним белим мрљама, као код пегавих детлића. Доњи део леђа и горњи реп су жути са црвеним мрљама. Репно репно је смеђкасто-црно са жутим или беличастим попречним пругама. Прса су у средини наранџасто-црвена или црвена, на периферији жута. Од једног рамена до другог кроз прса пролази црна трака са белим мрљама у облику праћке. Стомак је лимунски или златножути.

Очи су жућкасто смеђе. Женке су обојене у мање светле боје од мужјака, са претежном жутом и беличастом бојом где су црвена и наранџаста присутне у мужјака. Млади су слични одраслима, али су тамнији. Постоје 3 подврсте, разлике између којих се манифестују у осветљености и интензитету боје. Мужјакова песма је вишеструко поновљени звиждук у трослогу који бледи. Женска песма је низ краћих узлазних звиждука, који се састоје од 3-5 слогова. Обе птице из пара певају у дуету, док су њиховом синхроном наступу додате мање витке звиждуке осталих птица из групе.

Ширење

Дистрибуиран у полусушним регионима источне Африке: Јужни Судан, Етиопија, јужна Сомалија, североисточна Уганда, Кенија и Танзанија. Насељава грмолике саване и шуме, где преферира пределе са сложеним рељефом, попут стрмих обала водних тела и јаруга. Понекад заузима старе хумке и мравињаке са меканим тлом. Избегава потпуно отворене просторе као и затворене шуме. Веома ретко се налази изнад 1980 м надморске висине.

Храна

Избор хране је врло широк. Биљну храну представљају семе и плодови различитих биљака, укључујући смокве. Лови разне бескичмењаке: пауке, сенокоше, бубе, скакавце, скакавце, богомољке, термите, мраве, усне. Понекад лови већи плен: гуштере и мале птице, укључујући уништавање њихових гнезда. Спремно се храни отпадом хране биљног и животињског порекла.

Репродукција

Узгајање започиње током или непосредно по завршетку кишне сезоне, понекад два пута годишње. На северу распона врхунац је забележен од априла или маја до јула, на југу од јануара до јуна. Расте у групама до осам одраслих птица. Гнездо је јама у меком тлу дубине од најмање 40 цм, коју птица независно ископа на врху термитњака или земљаног бедема на висини од 1-4 м од површине тла. Пречник коморе за гнежђење је око 11,2 цм, сваке године се ископа свеже гнездо. У кваци се налази од два до шест јаја са белом, благо сјајном љуском. Све одрасле птице из групе се баве храном за пилиће.

Pin
Send
Share
Send
Send