Птичје породице

Уобичајена орахњача, каква је то птица и где зимује?

Pin
Send
Share
Send
Send


Година издавања: 1985

Стање на фотографији. Фотографије се не уређују у сврху повећања атрактивности.

Испорука:

Укрпосхта у граду: 17 УАХ. по земљи: 17 УАХ. широм света: 100 УАХ
Коментар: слање ван Украјине по тарифама Укрпоште

Спољне карактеристике

Опис:

Латинско име:Ситта
Енглески назив:Нутхатцх
Краљевство:Животиње
Тип:Цхордатес
Класа:Птице
Скуад:Пассерине
Породица:Нутхатцх
Род:Нутхатцхес
Дужина тела:11-15,5 цм
Дужина крила:8-9 цм
Распон крила:22,5-27 цм
Тежина:8,5-55 г

Тело птице има дужину од 11 до 15 цм, а врста џиновског орашчића, распрострањеног у Кини и на Тајланду, има дужину тела од 19,5 цм. Распон крила покрива 22-27 цм. Тежина је око 25 г. Величина главе птице је велика, тело тела је густо, реп није дугачак.

Кљун је равног облика, средње дужине, тамно сиве боје. Боја перја зависи од станишта. У северној Европи боја стомака је смеђа, врат је бели. Горњи део тела варира у сиво-плавим тоновима.

Нутхатцхес, који живе у шумама западне Европе, западне Азије и Кавказа, одликују се црвеном бојом доњег дела тела и белим вратом. У северним пределима распрострањености трбух је обично беле боје, са смеђкастоцрвеним страницама и смеђим потрепом са белим мрљама. У врстама птица које се налазе у источној Кини, доњи део тела је у потпуности обојен јарко браон бојом.

На Далеком истоку, подврста орашастог меса има беле груди. А крајње репно перо увек је означено белим пругама. На обе стране главе, од основе кљуна до врата, налази се уска црна пруга. Ноге су сиво-смеђе, са оштрим, дугим канџама. Спољна разлика између женке и мужјака лежи у величини тела: мужјаци изгледају нешто већи. Нема других спољних разлика.

Зашто се тако звало

Птица орашчић је тако названа јер пуже дуж трупа, и горе и доле главом. Реч нутхатцх потиче од глагола пузати, пузати.

Мушко и женско: разлике

Сексуални диморфизам код орашастих плодова је безначајан. У неким врстама мужјак је нешто већи од женке. Код осталих се мења боја доњег дела тела, у пределу бокова и потколења, а такође се разликују и „обрве“ на лицу и боја круне и круне главе.

Навике и храна

Најчешће станиште су листопадне, четинарске и мешовите шуме, паркови и баште. Птице за становање бирају висока стара дрвећа. Не напуштају своје домове. Нутхатцхес нису птице селице.

Изузетак су врсте из северних региона, које зими одлете у јужне пределе свог подручја. Нутхатцхес живе искључиво на својој територији, без кршења граница поседа других птица, није им дозвољено да уђу на своје место. У хладној сезони могу се гнездити са јатима других птица. Међутим, они се сами не окупљају у јатима.

У дивљини, орашасти кључеви могу брзо да се крећу горе-доле по стаблима са главама горе-доле. Ова способност им је доступна захваљујући дугим, жилавим канџама. Често орашчић живи поред особе. Птицу је лако укротити. Људи праве кућице за птице у којима живе и гнезде се орашасти плодови.

Певање орашчића има другачију фреквенцију. Упркос својој малој величини, орашасти звукови производе гласне звуке и имају широк спектар звиждука, треперавих трекала и других мелодија. Певање током сезоне парења је обично једноставно, звучи као позив, али дуже. Када је орашчић заузет тражењем хране, производи вишекратне кратке звиждуке „Туе-Туе-Туе“, повремено само „ттсит“ или дуже „ттси-ит“, за шта је добио надимак „кочијаш“.

Ако је птица узнемирена, тада се чује гласно „мрак“ или „ттег“, често поновљено са кратким паузама. Може да производи трилице са различитим фреквенцијама - звучи као „туи-туи-туи“. Орашчић постаје најбучнији уочи сезоне размножавања - крајем зиме и у пролеће.

Нутхатцх дијета се састоји од биљне и животињске хране. Инсекти попут лептира, мува, буба и стјеница често постају храна за птице. У летње-јесенском периоду орашчић производи воће, семе, орахе, жиреве.

Током топле сезоне прави резерве за зиму и складишти их у кори дрвета, прекривајући кеш лишајевима или комадом коре. У хладној сезони, орашчић не одбија хранилице које је направио човек.

Ширење

Површина

Нутхатцхес су широко распрострањени на северној хемисфери. Већина их живи у Азији. Нутхатцхес такође живе готово свуда у Европи. Дакле, распон покрива умерене зоне од атлантске обале до пацифичке обале. Две врсте се налазе у планинама Атлас на северу Африке, Мароку и Алжиру. У Северној Америци постоје канадске орашасте браон главице и орашасти орах.

Станиште

Нутхатцхес бирају места са хладном климом за живот. Северне врсте живе на равницама, јужне више воле планине. Генерално, птице су седеће и само повремено праве мале миграције. Нутхатцхес су дрвеће птица које живе у четинарским зимзеленим шумама, у планинама или подножју. Неке врсте се могу наћи у мешовитим или листопадним шумама, шумама и културним пејзажима.

Нутхатцх је птица селица или није

Нутхатцх зимовање птица која хибернира у шуми (Не лете на југ). Понекад се матице примећују у степској зони, али чешће птице зимују у четинарским шумама. Орнитолози их класификују као делимично номадске. Чим дође пролеће, птице се враћају у мешовите и листопадне шуме.

Уобичајена орахњача

Уобичајена орахњача или кочијаш (Ситта еуропаеа) налази се у Европи, Азији и северној Африци. Ово је мала, покретна птица дужине тела од 12 до 14,5 цм, распона крила од 22,5 до 27 цм и масе 20-25 г. Густе је грађе, велике главе и кратког врата. Перје је пухасто и густо. Боја се разликује у различитим регионима боравка.

Горњи део тела је обично плавкасто сиве боје. На западу Европе, у Азији и на Кавказу, стомак је црвен, а брада и врат бели. На северу распрострањености трбух је бели са црвеним боковима и поткров покривен белим пругама. На очима је тамна „маска“. Кљун је сив, дугачак, раван, оштар. Крила су кратка, заобљена. Реп је кратак и раван. Ноге су сиво-смеђе, јаке. Мужјак је нешто веће величине од женке.

  • Латинско име: Ситта еуропаеа
  • Краљевство: Животиње
  • Класа: Птице
  • Скуад: Пассерине
  • Породица: Нутхатцх
  • Род: Нутхатцхес
  • Поглед: Обична орахњача
  • Дужина тела: 14 цм
  • Распон крила: 22,5-27 цм
  • Тежина: 17-28 г

Орашчић од мрвица

Дужина птице је до 10 цм, а тежина око 10 г. Перје је одозго обојено плавкасто-сиво, стомак је беличаст, круна је сива са белом мрљом на потиљку.

  • Латинско име: Ситта пигмаеа
  • Краљевство: Животиње
  • Класа: Птице
  • Скуад: Пассерине
  • Породица: Нутхатцх
  • Род: Нутхатцхес
  • Поглед: Нутхатцх мрвица
  • Дужина тела: 11 цм
  • Распон крила: 22,5-27 цм
  • Тежина: 9,3-11,4 г

Врста је дистрибуирана од јужне Британске Колумбије до западних Сједињених Држава, све до централног Мексика. Живи у четинарским шумама.

Корзичка орахњача

Птица је ендемична за четинарске шуме острва Корзика. Дужина тела је до 12 цм, глава је мала, кљун је кратак. Леђа су плавкасто-сива, стомак је сиво-беж, само је грло светло, беличасто. Мужјак има црну круну и узду, има белу обрву. У женки су круна и узда сиве. Млади се одликују досадним перјем.

  • Латинско име: Ситта вхитехеади
  • Краљевство: Животиње
  • Класа: Птице
  • Скуад: Пассерине
  • Породица: Нутхатцх
  • Род: Нутхатцхес
  • Поглед: Корзичка орахњача
  • Дужина тела: 12 цм
  • Распон крила: 22,5-27 цм
  • Тежина: 11,8-14,4 г

Црноглав орашчић

Дужина тела врсте је до 12,5 цм. Глава је мала, кљун је мали. Горњи део тела је плавкасто сиве боје. Стомак је прљавобијел, на грудима је црвенкаста мрља. На глави је бела „обрва“, круна је црна.

  • Латинско име: Ситта круепери
  • Краљевство: Животиње
  • Класа: Птице
  • Скуад: Пассерине
  • Породица: Нутхатцх
  • Род: Нутхатцхес
  • Поглед: Корзичка орахњача
  • Дужина тела: 12,5 цм
  • Распон крила: 22,5-27 цм
  • Тежина: 10-14,3 г

Врста је седећа, насељава Кавказ, Турску и острво Лесвос.

Канадски орашчић

Одозго је птица обојена плавкасто-сиво, стомак је црвенкаст, лице је бело са црним пругама на очима, врат је бели, круна је црна, кљун је сив.

  • Латинско име: Ситта цанаденсис
  • Краљевство: Животиње
  • Класа: Птице
  • Скуад: Пассерине
  • Породица: Нутхатцх
  • Род: Нутхатцхес
  • Поглед: Канадска орахњача
  • Дужина тела: 11,5 цм
  • Тежина: 10-11 г

Распон врста укључује четинарске шуме на Аљасци у Канади и североистоку и западу Сједињених Држава.

Орашчић Прзевалског

Дужина тела птице је око 13 цм. Леђа су плаво-љубичаста или сива, круна и потиљак су тамни. Образи и грло су беличастожути, глатко се стапају у црвене дојке и трбух, бокови и поткост су кестењастоцрвени.

  • Латинско име: Ситта прзевалскии
  • Краљевство: Животиње
  • Класа: Птице
  • Скуад: Пассерине
  • Породица: Нутхатцх
  • Род: Нутхатцхес
  • Поглед: Прзевалски'с нутхатцх
  • Дужина тела: 12,5 цм
  • Тежина: 11-13 г

Врста се гнезди у Кини, у планинским четинарским шумама на надморским висинама од 2250 до 4500 м надморске висине.

Царолина нутхатцх

Дужина тела врсте је од 11 до 18 цм, тежина 20-40 г, распон крила од 22,5 до 27 цм. Конституција је густа, глава велика, врат кратак. Кљун је у облику длета, оштар, јак.

  • Латинско име: Ситта царолиненсис
  • Краљевство: Животиње
  • Класа: Птице
  • Скуад: Пассерине
  • Породица: Нутхатцх
  • Род: Нутхатцхес
  • Поглед: Царолина нутхатцх
  • Дужина тела: 15,5 цм
  • Тежина: 19,6-22,9 г

Мала стенска орашчић

Напољу, подсећа на обичну орашасти орах. Дистрибуиран у југоисточној Европи, Турској, Сирији, Израелу, Ирану. Више воли да живи међу стенама, на стрмим литицама, у близини јаруга.

  • Латинско име: Ситта неумаиер
  • Краљевство: Животиње
  • Класа: Птице
  • Скуад: Пассерине
  • Породица: Нутхатцх
  • Род: Нутхатцхес
  • Поглед: Мала стеновита орашчић
  • Дужина тела: 13-13,5 цм
  • Тежина: 24-37,6 г

Велика стенска орахњача

Дужина тела птице је од 15 до 16 цм, а тежина је од 42,7 до 55 г. Леђа су сива, стомак је беле боје са црвенкастом бојом на боковима. На очима је црна „маска“.

  • Латинско име: Ситта тепхронота
  • Краљевство: Животиње
  • Класа: Птице
  • Скуад: Пассерине
  • Породица: Нутхатцх
  • Род: Нутхатцхес
  • Поглед: Велика стјеновита орашчић
  • Дужина тела: 15-16 цм
  • Тежина: 42,7-55 г

Станиште врсте укључује Закавказје, Централну и Централну Азију.

Орашчић црног лица

Дужина тела птице је око 12,5 цм, глава је велика, реп је кратак, а кљун је јак. Леђа су плавољубичаста, образи лаванде. Стомак је беж, дојка је беличаста. Кљун је црвен, на челу је црна мрља. Мужјак има црне обрве, женка нема. Малолетници су досадни.

  • Латинско име: Ситта фронталис
  • Краљевство: Животиње
  • Класа: Птице
  • Скуад: Пассерине
  • Породица: Нутхатцх
  • Род: Нутхатцхес
  • Поглед: Орашчић црног лица
  • Дужина тела: 12,5 цм
  • Тежина: 8,5-17 г

Репродукција и очекивано трајање живота

Основне информације:

  • пубертет - од 1 године,
  • сезона размножавања је од априла до маја,
  • инкубација - 1-2 пута у сезони,
  • јаја у кваци - 4-12,
  • инкубација - 2,5 недеље,
  • храњење пилића - 5-5,5 недеља,
  • животни век је 10-11 година.

Дужина времена у којем се гнезде орашасти плодови одређује се површином коју заузимају. Сезона гнежђења траје од априла до маја. Орашасти је моногамни тип и пари се доживотно. Гнезда распоређује у шупљинама, обично у напуштеним гнездима детлића или природним жлебовима у стаблима дрвећа.

Гнездишта се налазе на висини од 3 до 8 метара. Улаз у гнездо, по правилу, има величину од 3-4 цм и, ако је потребно, може се смањити уз помоћ глине. Дно је обложено лишћем и малим комадима коре.

Величина квачила је ограничена на 4-12 јаја, али чешће у гнезду има 6-8 јаја. Тупа љуска је бела са малим црвенкасто-смеђим мрљама. У гнездо седи само женка која може да напусти квачило само у случају директне опасности. Одлећујући од гнезда, она покрива јаја леглом. Инкубација траје 2,5 недеље. Тела изваљених пилића прекривена су дугим пухом.

Оба родитеља су укључена у храњење потомства. По рођењу младунци орашастих плодова добијају храну до 5-5,5 недеља. После 22 дана, одрасле пилиће већ могу да лете.

Pin
Send
Share
Send
Send