Птичје породице

Цоммон грацкле

Pin
Send
Share
Send
Send


Грачка Антила се дистрибуира од Великих Антила до Кајманских острва, а налази се и на малим острвцима који се налазе у близини. Живи углавном у густо насељеним областима.

Међу локалним именима антиљске грацке познато је име „Клинг-Клинг“ и његове блиске варијанте на Јамајци и Кајманским острвима. На Куби се ова птица обично назива "тоти", у Порторику - "цханго", у Доминиканској Републици - "цхин-цхилин".

Ово је релативно велика школска птица. Мужјак дугачак 27 цм, сјајно црн, са дугачким репом, женски 24 цм, са краћим репом, перје сличне боје, али мање сјајно од мужјака.

Познато је седам подврста, од којих је свака у својој дистрибуцији ограничена на једно острво или групу острва. Разликују се од номинативне подврсте (острво Хаити) по величини, дужини кљуна и карактеристикама боје.

Викиванд

Цоммон грацкле(Куисцалус куисцула) је велика иктерида која се налази у великом броју у већем делу Северне Америке.

Опис

Одрасле обичне гракале мере се дужином, распоном преко крила и тежином. Уобичајена грацка је мање полно диморфна од већих врста гракала, али разлике међу половима и даље могу бити приметне. Мушкарац који је у просеку већи је од жене у просеку. Одрасли имају дугу, тамну новчаницу, бледожућкасте очи и дугачак реп, перје изгледа црно са љубичастом, зеленом или плавом преливом на глави, а пре свега бронзаним сјајем у перјаници тела. Одрасла женка, осим што је мања, обично је мање иридисцентна, њен реп је нарочито краћи и за разлику од мужјака, у лету не колира (показује уздужни гребен) и смеђа је без љубичастог или плавог сјаја. Тинејџер је мрк, тамно смеђих очију.

Распрострањеност и станиште

Станиште за размножавање су отворена и полуотворена подручја широм северноамеричког истока Стеновитих планина. Гнездо је добро скривена шоља у густом дрвећу (нарочито боровом) или грмљу, обично у близини воде, понекад ће се обична грака гнездити у удубљењима или вештачким структурама. То су често гнезда у колонијама које су прилично велике. Гнезда су такође погодно место за гнежђење. Јаја има четири до седам.

Ова птица је стално настањена у великом делу свог подручја. Северне птице мигрирају у јата на југоисток Сједињених Држава.

Екологија и понашање

Обична грацкална храна на земљи, у плиткој води или у грмљу краде храну другим птицама. Свеједи је, једе инсекте, минове, жабе, јаја, бобице, семе, житарице, па чак и мале птице и мишеве. Грацклес на отвореним местима за јело често нестрпљиво чекају да неко пропусти малу количину хране. Појуриће напред и покушаће да је зграбе, често грабећи храну из кљуна друге птице. Грацклес радије једу са земље у хранилицама, што чини раштркано семе изврсним избором хране за њих. У тржним центрима, грацке се могу редовно видети како траже храну, нарочито након обрезивања травњака.

Заједно са неким другим врстама гракала, познато је да обична гракала вежба „мрављење“ трљањем инсеката о перје, вероватно за наношење течности попут мравље киселине коју инсекти скривају.

Песма ове птице је посебно оштра, посебно када те птице у јату зову. Песме се крећу од целе године цхевинк цхевинк до теже сезоне размножавања ооо хмм, хмм, хмм, хмм, хмм звоњава која постаје све бржа и бржа и завршава гласно цревхеввхев! Такође понекад звучи као зујање далековода. Грацкле такође може имитирати звукове других птица или чак људи, мада не баш толико блиско као птица ругалица за коју је познато да живи у свом станишту на југоистоку Сједињених Држава.

Током сезоне размножавања, мужјаци нагињу главу мало уназад и размичу перје како би показали и одвојили друге мушкарце. Ово исто понашање користи се као одбрамбени положај за покушај застрашивања предатора. Уобичајена мушка гракала мање је агресивна једни према другима и више је кооперативна и друштвена од већих врста гракула са суженим репом.

Грацклес се обично окупљају у великим групама, што се обично назива кугом или огорчењем. То им омогућава да уоче птице које нападају њихову територију и предаторе који су под мобингом. масовнода одврати уљезе.

Односи са људима

Распон ове птице ширио се према западу док су се шуме крчиле. У неким областима га пољопривредници сада сматрају штеточином због великих количина и склоности житу. Упркос тренутно робусној популацији, недавна студија Националног друштва Аудубон на подацима грофа Божићне браде показала је да је популација опала за 61% на 73 милиона са историјских висина од преко 190 милиона птица.

За разлику од многих птица, грацкле има користи од ширења популације због своје сналажљиве и опортунистичке природе. Неке обичне гракле неки сматрају озбиљном претњом усевима, а познато их је тешко искоријенити и обично захтевају употребу соколова или сличних великих птица грабљивица.

Фото галерија

Грацкле Имаге: Уобичајене - јпг ознаке | Иридесцент бацк

Слика: Цоммон_Грацкле - Иридесценце јпг | Иридесценце на директној сунчевој светлости

Датотека: Дечија грацка - Куисцалус куисцула.јпг | Цхицк

Датотека: Бела грацка, фотографисана у Петербороугх Онтарио 2012.јпг | Бела грацкле, фотографисана у Петербороугх Онтарио 2012

Датотека: Грацкле ИМГ 3972.јпг | Феед за мушку траву

Датотека: Цоммон_Грацкле_ (Куисцалус_куисцула) .јпг | У Онтарију, Канада

08.07.2020

Обична грацка (лат. Куисцалус куисцула) припада породици Ицтеридае из реда Пассериформес. Једна је од најчешћих птица у Северној Америци. Његова популација процењује се на 95 до 105 милиона одраслих.

У великом броју америчких држава сматра се трајним пољопривредним штеточинама, активно уништавајући усеве и плодове током периода сезонских миграција.

У јесен се птице окупљају у огромним јатима. Неколико хиљада птица истовремено се појављује на пољима, уништавајући мале фарме за неколико сати. Посебно воле зрење зрна кукуруза.

Уобичајене грацке могу бити опасне по здравље људи. У њиховим гнездима често се развија патогена микрофлора, посебно гљива Хистопласма цапсулатум. Његове споре изазивају хистоплазмозу, заразну болест која узрокује оштећење плућа, општу интоксикацију тела и пораст телесне температуре до 40 ° -41 ° Ц.

Особе са овом болешћу имају јаке главобоље, грозницу, чиреве и осип на слузокожи и кожи. Многи имају увећану јетру, лимфне чворове, оштећење гастроинтестиналног тракта и делимични губитак вида.

Период инкубације траје око 20 дана. Инфекција се не преноси са човека на човека. Инфекција се јавља углавном удисањем спора гљивица.

Врсту је први пут описао шведски зоолог Карл Линнаеус 1758. године.

Ширење

Станиште је у Северној Америци. Његова западна граница пролази у подножју Стеновитих планина, а северна граница кроз јужне провинције Канаде.

Већина места гнежђења обичних гракала налази се у источним и централним државама Сједињених Држава. Птице које се гнезде у умереном појасу обично су неактивне. Они који се гнезде у Канади лети на југ до Флориде, Калифорније и Мексика.

Птице се најчешће насељавају у полуотвореним просторима, на периферији четинарских шума и мочвара. Не плаше се блиског присуства неке особе и у последње време често граде гнезда у близини његових станова.

Постоје 3 подврсте. Номинативна подврста распрострањена је на југоистоку подручја.

Подврста Куисцалус куисцула стонеи налази се у источно-централном делу Сједињених Држава, а Куисцалус куисцула версицолор у централном делу Сједињених Држава, јужној централној и југоисточној Канади.

Понашање

Обичне гракле су врло друштвене птице. Чак и током сезоне размножавања, појединци који немају среће да створе брачни пар окупљају се на заједничком преноћишту. Често неколико стотина појединачних птица преноћи на истом дрвету.

Могу се окупљати у јатима са уобичајеним чворцима (Стурнус вулгарис), црвено-раменим (Агелаиус пхоеницеус) и мрким главама крава (Молотхрус атер). Ово их не спречава да се понашају агресивно према другим врстама птица у случају сукоба.

Грацклес задају болне угризе непријатељу, кљуцкају и гребу канџама. Способни су да убијају и једу мале птице пјевице. Бранећи своје гнездо, брачни пар је у стању да заједничким снагама отера предатора средње величине. Људи који прођу поред или се одлуче да се приближе леглу такође могу искусити свој бес.

Обичне граке су способне за дуге сезонске миграције. Током летова воде се геомагнетним пољем Земље.

Представници ове врсте комуницирају помоћу звучних сигнала. Мужјаци током сезоне парења чешће певају од женки. Њихово певање звучи безобразно и помало подсећа на шкрипу зарђале капије. Сваки певач има своје индивидуалне певачке карактеристике, које играју улогу својеврсне идентификације личности.

Птице су у стању да опонашају гласове других људи, укључујући људе. Међутим, по том питању су много инфериорније од птица ругачица (Мимидае).

Одрасле птице ретко постају плен предатора. Малолетнике и пилиће нападају уши сове (Асио фламмеус), источноамеричке веверице (Тамиас стриатус), црвенорепи зуби (Бутео јамаиценсис), пољски носачи (Цирцус цианеус), црне веверице (Сциурус нигер) и Царолине веверице (Сциурус) каролиненсис). Често њихова гнезда пустоше дивље домаће мачке.

Храна

Током сезоне размножавања у исхрани преовлађују инсекти и различити бескичмењаци. Поред њих једу се ситне рибе, ракови, жабе, даждевњаци и глодари. Спретни ловци, грацке спретно хватају мале слепе мишеве у ваздуху.

На јесен, њихов мени укључује семе и плодове биљака. Посебно воле кукуруз и жиреве.

Птице често прате комбајне и тракторе, ловећи уплашена жива бића. Они могу кљуновима да ваде глисте из земље или да их узимају од других птица. Често храну траже на дрвећу и грмљу.

У недостатку хране, обична грачка не одбија стрвину. У насељима радо посећује депоније на којима има отпадне хране.

Репродукција

Полна зрелост наступа у доби од 2-3 године. У већем делу распона, сезона парења почиње у марту и априлу. Само у северним регионима птице почињу да се гнезде у мају.

Формирање брачних парова догађа се током летова парења у великим јатима.

Неколико мужјака лети око једне женке. Она бира једног од њих, након чега са својим изабраником напушта стадо. Она лети напред, а новопечени супруг заглушује околину радосним плачем.

Женка сама бира место за будуће гнездо. Мужјак је нераздвојно близак са супругом и дословно је прати за петама. Зато покушава да заштити своју другу половину од ванбрачног секса. Након почетка инкубације, његова пажња према њој постепено слаби.

Понекад се пару придружи добровољац пре пубертета. Помаже у исхрани изваљених пилића.

Најчешће женке граде гнезда на рашљама грана четинарског дрвећа. Понекад користе напуштене шупљине детлића или шикаре мачјег репа (Типха). Неки појединци се гнезде у кућицама за птице и под крововима нестамбених зграда.

Лишће и стабљике биљака користе се као грађевински материјали. Често се користе остаци тканине, ужад, рибарска линија, перје, вуна, па чак и балега. Унутрашњост посуде за гнездо прекривена је блатом, ситним травама и дугом животињском длаком.

Обичне гракле се паре убрзо након завршетка изградње гнезда. Женка снесе 3 до 7 јаја. Имају глатку текстуру. Јаја се крећу у боји од светло плаве до сиве, тамно смеђе или готово беле. Неки од њих имају црно-смеђе мрље.

Инкубација траје 12-14 дана. Током овог периода, око половине мушкараца не може да издржи нервозну напетост повезану са очинством и напусти женку. Преостали очеви породице, напротив, одликују се урођеним очинским инстинктима и активно учествују у васпитању свог потомства.

Пилићи се излежу слепи, голи и беспомоћни. Међу њима постоји јасна конкуренција, тако да најјаче бебе добијају више хране. Њихови слаби рођаци умиру од глади или су избачени из гнезда.

Оба родитеља хране пилиће, али женке им много чешће доносе храну. Мужјаци више воле само да прате њихов развој и храњење.

Пилићи напуштају гнездо 12-15 дана након рођења, али остају у близини још 1-2 дана. Затим стоје на крилу и настављају да моле родитеље још око две недеље.

На југу распрострањености, обичне гракле имају времена за размножавање потомства два пута у сезони.

Pin
Send
Share
Send
Send