Птичје породице

Стригиформес: Сове

Pin
Send
Share
Send
Send


Уха сова (лат. Асио отус ) - птица из породице сова, која споља подсећа на смањену копију сове орла (латински Бубо бубо), од које се, међутим, разликује по светлијем перју. Сова је добила име по величанственим "ушима" (сноп ушију, који се састоји од 6 пера).

Усата сова живи углавном у шумама (и четинарским и листопадним). Она сама не прави гнезда, већ користи стара гнезда других птица, дајући предност гнездима сврака и врана. Сове су прилично друштвене птице и лако се окупљају у великим јатима до 20-25 јединки. У паровима су одвојени само за време излегања пилића, а затим се поново уједињују и до јесени мигрирају у потрази за местима за храњење. Ако сове већ живе на месту где је храна присутна у обилним количинама (на пример, на обронцима Мамаев Кургана постоји огроман број мишева), онда јато остаје на месту.

Сове радије гостују на пољским мишевима, али неће одустати од ровки или других малих сисара. Ако нема омиљене хране, тада могу одгристи малу птицу или чак болесну, уморну јаребицу, што се, међутим, дешава много ређе.

Сове не могу сварити читавог миша, подригују кости и длаке свог плена. Мала сива "кобасица" у којој можете разликовати остатке миша назива се "пелет". Испод места дневног спавања, чак и у малом јату може се наћи неколико десетина таквих пелета.

С обзиром на то да је сова ноћни грабежљивац, током дана не лови, већ више воли да седи у густој сенци дрвета што ближе деблу, где шарена боја и сенка птицу готово у потпуности сакривају од знатижељних очију. Ако током дневног сна нико не наруши њен лични простор, сова седи затворених очију и чврсто стегнуте главе у тело. Када се појаве сумњиви ванземаљци, сова лагано отвори очи (или једно око) на удаљеност врло мале пукотине.

Сова се састаје са даљим напредовањем у свом правцу подижући „уши“ и протежући главу.

Генерално, сова је мало уплашена и не осећа велику стрепњу ако је гледају. Чак и ако се приближите, тачно испод дебла дрвета на коме седе сове, они могу отворити очи и са изненађењем погледати непозваног госта, а тек након што су помислили да одлете до другог дрвећа у близини да би поново заронили у сан.

Међутим, понекад са новог места наставе да прате дрво на коме су раније седели, а након што незвани гост оде, одлете назад.

Нешто будне сове са дугим ушима савршено се маскирају у спавање, без обзира где им се приближите - они вас, попут „Мона Лизе“, увек посматрају. Глава и тело се неприметно окрећу да би вас погледали, па чак и нагните се напред ако се особа приближи дрвету.

Међу јатом ушних сова увек можете разликовати сову чувара. Ова птица седи на грани тако да је ништа не спречава да прати приближавање опасности. Она даје неизречену заповест јату да одлети.

Ушасте сове лете, као и сви ноћни ловци, апсолутно тихо. Јато које лети изнад главе не ствара непотребне звукове и само баца сенку на земљу.

Постоји озбиљна заблуда да се сове плаше сунчеве светлости, јер их она заслепљује. То није у потпуности тачно, јарко сунце је заиста непријатно за сове, јер су њихове очи прилагођене ноћним активностима.

Међутим, они савршено виде дању, па чак и у предстојећем сумраку могу да оду у лов ако пилићи желе да једу. Дугооухе сове воле да се сунчају: рашире репове и крила, испруже главе да загреју све делове тела.

Пилићи сове непрестано желе да једу, испуштају гласне звиждуке и плач, тражећи храну од брижних родитеља. Исти често хватају мишеве у већим количинама него што је потребно, а трупове глодара штедљиво постављају дуж ивице гнезда. Чак и добро ухрањена душоуха сова, ако угледа миша, неће пропустити тренутак да га ухвати, након чега откине главу и остатке миша однесе у смочницу. Због тога фармери веома цене сове - појаву јата у близини пољопривредног земљишта они доживљавају као велики успех.

Једину озбиљну опасност за душасте сове, као и за било ког пернатог предатора, представљају јата врана.

Pin
Send
Share
Send
Send